Naše škola je již několik let zapojena do projektu Ovoce do škol, a tak, když v lednu dorazila další dodávka, čekalo nás překvapení v podobě několika druhů exotického ovoce.
Připravili jsme dětem nakrájené mango, avokádo a kiwi, dále pak vyloupané granátové jablko.
Děti se sesedly v kruhu na koberci a rukami jim kolovaly jak celé plody, tak i jejich pecky, nebo rozloupnuté části. Měly možnost si ovoce osahat a prohlédnout a během ukázky se dozvěděly, co jaký druh obsahuje za prvky, nebo vitamíny a také čemu se podobá jejich chuť v porovnání s tuzemským ovocem. Například obsah železa v granátovém jablku, nebo zdravých tuků v avokádu.
Po prohlídce nastala ochutnávka.
Avokádo – nejčastější názor byl, že je bez chuti, dětem se nelíbila ani hmota, převážně nechtěly, nebo po ochutnání odložily.
Kiwi – tohle ovoce spousty dětí zná, takže ti co ho mají rádi, si pochutnali, zbytek odmítl. Nezřídka mají na kiwi děti alergii.
Mango – tohle ovoce si získalo své místo u části dětí, některé se přímo radovaly a těšily, jak si s rodiči na příštím nákupu ovoce koupí.
Granátové jablko – malá zrnka se dětem líbila, dost dětí si chuť i pochvalovalo.
Dobrou chuť.
Napsala Stanislava Halířová